Начало Никулден

Никулден

На 6 декември православната църква отбелязва Свети Николай Мирликийски.Според вярванията Св. Николай помага на корабите в беда, спира морските ветрове и стихии, покровител е на моряците, пътешествениците, търговците и банкерите.При подялбата на света на него се паднали реките и моретата.

Традиционно ястие за празника е шаран в тесто или Рибник, защото именно тази риба се смята за слуга на светеца.Освен шарана, на масата се слагат и постни сърми и чушки, варена царевица, жито, боб.Костите на ичяденият шаран се изгаряли, за да се запази благополучието на семейството.

Според вярванията костта от темето на шарана, която наподобява кръст, пази от зли сили, а люспите не се изхвърлят-прибират се, тъй като носят благоденствие и богатство.

Празничната трапеза на Никулден не се вдига през целият ден

Някой важни неща за приготвянето на шаран.

1.За да изчистите люспите по-лесно, потопете рибата за малко(секунди) във вряща вода.

2.Перките на шарана се режат с ножица.

3.Разрязва се до хрилете, за да се изчисти от вътрешностите, като се внимава да не се разкъсат червата или жлъчката.

4.На върха на главата шаранът има кокалче, което ако не се отстрани ястиети ще нагарча.

5.След като я изчистите и изплакнете обилно с вода, подсушете и напръскайте рибата с лимонов сок и вода.

 

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче