Начало Идеи за празничната трапеза

Идеи за празничната трапеза

 Как да подредим прзничната маса, за да изглежда по-красива и какви са основните правила за подреждането на приборите, чиниите и чашите.

Това са все неща, които не изискват нищо друго освен желание и старание, а резултатът наистина си заслужава.По-надолу поместваме схема на подредба:

1.Салфетката, може да бъде и в средата на чинията.Начинът на сгъване зависи само от фантазията ви.

Например за празнична коледна вечеря може да я навиете и да я завържете с тънка злтиста панделка, като пергамент, може да използвате специалните аксесоари за салфетки или просто да я сгънете в някаква красива форма.

2.Вилиците, задължително са от ляво и се използват от вън на вътре- най-лявата е за първото ястие, следвацата за второто и т.н.

По принцип 2-вилица за предястие или за риба, 3- вилица за първото ясти, 4- вилица за основното ястие.

5,6,7 - Чиниите:

най отдолу се слага подложна чиния, която може да е както декоративна, така и порцеланова.В нея една в друга се поставят чиниите, които предстои да бъдат използвани: малка чиния за предястието, след нея по-голяма чиния за основното, разбира се ако ястията са повече не всички чинии се слагат на масата, просто след като се отсервира последната се добавят следващите по ред.В средата на положната чиния може да се сложи "център"- парче плат с кръгла форма, той придава стил и не позволява на чиниите да се пързалят.

8,9,- Ножовете се слагат винаги в дясно, също се използват от вън на вътре, според това какви ястия ще се сервират.

10.Ако има супа лъжицата се слага най-в дясно.

11.Ножът за хляб се слага в чинийката за хляб-12, над вилиците.

13,14-Десертните прибори се слагат над чиниите за основните ястия и в зависимост от това какъв е десерта са ножче и вилица, лъжичка и т.н.

15,16,17-Чашите:

15-водна

16-червено вино

17-шампанско

По принцип ако това са предвидените напитки, могат да се подредят и във формата на триъгълник.

Ако има и други напидки като ликьор, диджестив, кафе с десерта, чаши се носят допълнително.

Не на последно място е украсата на самата маса, която би могла да бъде нещо малко на мястото на всеки гост или в центъра на масата.

 

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче