Хвойна

Хвойна

В Европа хвойната била използвана за укрепване тялото на болните и за поддържане на добро здраве.Има антисептични свойства и се прилага основно за подпомагане на пикочните пътища , за намаляване задържането на течности , спомага за храносмилането , за затопляне и успокояване на стомаха , за облекчаване на колики.

Билката обаче е противопоказна за хора с бъбречни заболявания или инфекции на бъбреците.Не трбва да се употребява за повече от 6 седмици.

Разстението е доста ароматно , клоните на хвойната се използват при овкусяване на сьомга и шунка , вкусът на намачканите и плодчета наподобява този на пипера.Шишарките и се използват за ароматизиране на джин , а отвара от тях служи за лечебно средство при кашлица.

Популярно питие в миналото била хвойновата ракия , която се консумирала с кафе.

ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

» Виж повече рецепти

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче