Сминдух

Сминдух

Сминдухът е често срещано в България диворазстящо разстение.Използва се широко в българската кухня и в комбинация с други подправки се използва за направата на шарена сол.Известен е още с името тилчец или чимен.Прибвя се към ястия от месо и зеленчуци в комбинация с джоджен , чубрица , магданоз , червен и черен пипер.

В Китай използвали сминдуха за лечение на репродуктивни проблеми и смущения в либидото , а по времето на Карл Велики е бил на почит в кралските градини.Семената му са използвани още в древността заради антисептичното му действие.В народната медицна се използва при кашлица , висока температура и стомашни разстройства.Външно се прилага под формата на лапи при циреи , оттоци , подагра и рани. Стритите семена от сминдух предизвикват отделянето на секрети в стомаха и червата имат антисептичен ефект и възбуждат апетита.Действа добре за подобряване на обмяната на веществата.

Освен като подправка на ястия той е често използван като подправка за някои колбаси : суджуци , наденици , пастърма.

Сминдухът лесно поема миризми затова трябва да се съхранява отделно.

 

ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

» Виж повече рецепти

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче