Начало Подправки Вси светии - Hawolleen

Вси светии - Hawolleen

Вси светии - Hawolleen

Празникът на Вси Светии или Helloween 


Helloween  или по-античното hellowe’en   се нарича празникът на Вси светии - 31 октомври.Името идва от средновековното “All Hallows’Eve”, като Hallow е античната дума за Светец, а „Eve”, означавала – навечерие.В последствие името станало “Hellows’Even, и все по-съкратеното Hallow-e’en - откъдето и днешното Halloween.

Празникът  на Вси светии установен от папа Бонифаций IV през 610 г. бил на 13 май.Датата била променена от папа Григорий III- на 1 ноември, тъй като част от населението на Римската империя по това време било германски племена, силно свързани с келтските традиции.Именно на тази дата те чествали празника Самайн – празник който отбелязвал края на лятото и началото на зимата и  на който се почитали мъртвите.

Намерението на папата било да наложи новият християнски празник над келтските традиции.

Според други източници датата била променена от Св.Одильон Клюнийски, чак през 1048г.

Предхристичнската традиция свързана с този празник идва от келтите.Те не се страхували от мъртвите и оставяли храна на масата, в знак на почит към мъртвите, които идвали да посетят живите.Тази традиция все още съществува в някои райони на южна Италия.

От тук идва и днешното „сладкиш или шегичка”.

Символите и артефактите свързани с празника са се появили с течение на времето като днес типичните са ‘Soul cake”- кекс , за мъртвите души, изрязването на тиквени фенери, маските.

Всъщност по традиция в Англия и Шотландия фенерите се изрязвали от ряпа, но сънародниците им емигрирали в Северна Америка, започнали да използват тикви.

Американската традиция за правене на тиквени фенери пък датира от 1837г  и била свързана по-скоро с прибиране на реколтата. Едва през края на 19 век тя става запазена марка на Helloween.

В Америка на Вси Светий  по традиция се ядат захаросани ябълки, освен другите лакомства и кекса за мъртвите.

ПОЛЕЗНИ РЕЦЕПТИ

» Виж повече рецепти

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче