Начало Основни ястия с месо Яхния със сърнешко месо

Яхния със сърнешко месо

Снимка на Яхния със сърнешко месо

  • 1 порции

ПРОДУКТИ

  • 150 г сърнешко месо
  • 1 с.л. мас или олио
  • 1 ч.л. брашно
  • 1 глава лук
  • ½ к.ч. бира
  • 3-4 зърна черен пипер
  • част от дафинов лист
  • сол
  •  

НАЧИН НА ПРИГОТЯВАНЕ

Сърната е рядък по вкус дивеч. Месото й е вкусно, когато е млада (от 1 до 2 ½ години). За да стане крехко, то трябва да отлежи най-малко 3-4 денонощия. Винаги преди да се подложи на кулинарна обработка се маринова в продължение на 2 до 5 денонощия. Най-вкусни са филетата и ребрата на сърната. От нейното месо могат да се приготвят вкусни и пикантни ястия.
Месото се реже на порции. Задушава се в мазнината. Прибавя се лукът, нарязан на дълго и тънко. Когато той стане стъклен, ръсе се брашното. Задушаването продължава, докато лукът добие розов цвят, а брашното – златист. Сипва се бирата. Като се поизпари, ръси се сол и ястието се залива с хладка вода (да се покрие месото). Прибавят се черният пипер и дафиновият лист. Яхнията се вари на умерен огън до омекване на месото. Ако тя случайно няма отгоре каймак (лъскавина), сипва се студена вода (1/2 к.ч. на шест порции яхния). С нея ястието кипва само 1-2 минути. Поднася се топло с различни трушии.
Забележка: За да се получи вкусна яхния с бира, нужно е след заливането бирата да се поизпари, така че да излети спиртът, а да остане само специфичният аромат на бирата.
 

НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ

» Виж повече рецепти

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче