Бански старец

Снимка на Бански старец

ПРОДУКТИ

  • 2 кг. свинско филе (прясно)  
  • 380 г сланина
  • на килограм месо се прибавят:
  • 22-25 г сол (2 с.л.)  
  • 5 г черен пипер (1 ч.л.)
  • 5 г кимион (1 ч.л.)  
  • 1 бр.свинско шкембе

НАЧИН НА ПРИГОТЯВАНЕ

Нарязвате месото на тънки парчета, към него се прибавят сланината наряза на тънко и солта, кимион и черен пипер смлени на едро.
Всичко се разбърква много добре, и се напълва внимателно цялото шкембе много плътно.
Така напълнено шкембето се  зашива много добре със здрав памучен конец,  и се натрива добре със ситна готварска сол, приготвено по този начин се притиска между две дъски и се слага  тежест отгоре.
Затиснато седи около 30-35 дни  и се обръща по два пъти на седмица.
След като са минали 30-35 дни се измива добре със студена вода оцежда се и се поръсва с дървена пепел, окачва се на добре проветриво място.
Престоява още седмица и е готово за консумация, нарязва се на тънко и се сервира.

НЯКОЛКО РЕЦЕПТИ

» Виж повече рецепти

Изпрати на приятел
Твоето име:
Твоя e-mail:
Име на получателя:
E-mail на получателя:
Съобщение:
Ново късметче